Реєстрація домену: вибір та перевірка домену

229 24 Січня 2023

У цій статті поговоримо про тонкощі реєстрації домену: як вибрати домен, де реєструвати та перевіряти домен, як зареєструвати домен верхнього рівня у зоні .UA, критичні помилки при реєстрації та інше.

Сучасний бізнес складно уявити без сайту, де представлені послуги чи товари. Сьогодні онлайн і офлайн бізнес потребує власного веб-ресурсу для збільшення зацікавлених клієнтів. Кожен сайт починається з домену. Щоб зареєструвати домен, необхідно вибрати надійного реєстратора й ознайомитися з асортиментом доменних зон. Перевірка домену – не менш важливий фактор і про неї ми детальніше поговоримо далі.

Доменна зона – це складова доменного імені, яка завжди розташована праворуч і може складатися з одного чи двох рівнів. Наприклад, в доменному імені NIC.UA, частина “UA” і є доменною зоною.

Доменне ім’я для сайту, може обиратися за напрямком діяльності, за назвою компанії чи їх бренду. Щоб домен легко запам’ятовувався, він має бути лаконічним і зрозумілим.

Перевірка домену на лаконічність проста – поставте себе на місце клієнта і подумайте, чи легко йому буде запам’ятати домен, щоб ввести його в адресному вікні браузеру.

Припустимо, що ви обрали для реєстрації доменну зону .COM.UA, але перевірка домену показала, що у цій доменній зоні вже хтось зареєстрував такий домен, який запланували ви. У такому випадку варто звернути увагу на інші доменні зони, наприклад: .UA, .COM, .INFO тощо.

Доменні зони поділяються на дві головні категорії:

  • загального призначення — сюди входять .com, .net, .info і .org;
  • територіальні — в категорію потрапляють зони .ua, .lviv.ua .fr, .kz і ін., що вказують на регіон роботи сайту;
  • ще є територіальні домени загального призначення такі як .com.ua, .in.ua, .co.ua, .biz.ua

Також є спеціальні доменні зони з обмеженнями. Для реєстрації домену в цій групі, необхідно пройти детальну перевірку на відповідність тематиці або виконати інші умови реєстру доменної зони.

  • Суфікс .edu буде вказувати на навчальні організації.
  • Суфікс .gov — на державні установи.
  • Суфікс .travel — на представництва туристичної сфери і т.д.

Доменні зони, які виділяються за територіальним принципом, об’єднані в такі внутрішні групи:

  • національні — в конкретній країні (.us — в США, .ua — в Україні);
  • регіональні — орієнтир на регіон (.eu — приналежність до Європейського Союзу);
  • субрегіональні — домени другого рівня, що означають відношення до міста, селища (.kiev.ua, .od.ua);
  • міжнародні — індикатори міжнародної спрямованості веб-ресурсу;
  • тематичні — (.biz — для бізнесу, .net — для мережевих послуг), перетинаються з міжнародними або з національними.

Перевірка доступності домену, знайомство з різними доменними зонами доступно на сайті українського реєстратора NIC.UA.

Як перевірити домен?

Перейдіть за посиланням, введіть домен у вікно пошуку й натисніть на кнопку пошуку. Щоб ознайомитися з переліком доступних доменних зон – натисніть на “розширений пошук”. Перевірка доступності домену буде здійснена за декілька секунд.

Пошук доменів.

Важливо! При реєстрації доменного імені, необхідно вказувати свої реальні ПІБ та іншу інформацію про власника, адже це є доказом того, що саме конкретний користувач отримав право на користування конкретним доменом. У компаніях часто процес реєстрації домену делегується працівникам, у такому випадку важливо, щоб працівник реєстрував домен на власника компанії, вказуючи повні дані компанії.

Міжнародний чи регіональний домен: який обрати

Ми вже знаємо, як виконується перевірка домену. Тепер виникає наступне питання: яка доменна зона краще — регіональна або міжнародна? Перш за все, варто знати, на яку аудиторію націлений проєкт. Для прикладу, компанія яка пропонує послуги по всій території України, може сміливо використовувати позначення .com.ua. Якщо ж товари продаються тільки в одному регіоні (припустимо, у Київській області), то доменна зона – kyiv.ua ідеально підійде.

Якщо ж бізнес-проєкт не має територіальної направленості – є сенс вибрати міжнародну зону, наприклад, .net або .org.

Особливості реєстрації домену в зоні .UA

.UA – національний домен України верхнього рівня.

Для реєстрації доменного імені в зоні .UA, діє єдине правило для всіх – наявність зареєстрованої та діючої торговельної марки, дія якої розповсюджується на територію України.

Реєстрація доменних імен в зоні .UA регламентованою. За умови дотримання правил, визначених цим регламентом, реєстрант може отримати право на реєстрацію домену. По суті, правила реєстрації доменного імені такі ж, як і для всіх інших доменних зон. Та є важлива відмінність, а саме:

приватні доменні імена другого рівня в домені .UA делегуються виключно у разі, якщо відповідне доменне ім’я повністю або його компонент другого рівня (до знака “.”, але не включаючи цей знак), за написанням співпадає зі Знаком, права на використання якого на території України належать відповідному реєстранту.

Отже, зареєструвати домен .UA може тільки власник (правовласник) торгової марки, захист якої поширюється на Україну. Або особа, якій передано право на використання знака та реєстрації доменного імені, згідно з ліцензійним договором. Тут є два варіанти:

  1. Торговельна марка зареєстрована в Україні.
  2. Міжнародна торговельна марка, охорона якої за мадридською угодою поширюється на територію України.

Реєстрація домену проводиться тільки після фактичної реєстрації документа – Свідоцтва на знак для товарів і послуг. Номер цього свідоцтва необхідно вказувати при реєстрації домену. Процедури бронювання чи резервування доменів .UA не існує.

Реєстрація торговельних марок – це не швидка процедура. Краще проводити її у супроводі юриста, який консультуватиме на кожному кроці.

Видалені домени: плюси реєстрації

Видалений домен — це домен, у якому закінчився термін реєстрації, і попередній власник не продовжив термін реєстрації для подальшого користування.

Для знавців справи — це вторинний ринок доменів, які відомі за назвою “дроп-домени”. Домен можуть вважати дропом, коли його видалено або не видалено. Слово “дроп”, у перекладі “падіння”, походить від сленгового мовлення про те, що веб-сайт “впав”. Таке трапляється, через несвоєчасну оплату за продовження дії домена.

Дроп-домен, або видалений домен вже має репутацію в мережі Інтернет завдяки посилальній масі, рейтингу та інших показників, яких він набув за час користування попереднім власником. Успішно підібраний дроп-домен, може стати прекрасною можливістю для ефективного просування нового проєкту.

На нашому сайті ми розробили спеціальну сторінку, де зібрані останні видалені домени. Там можна укласти угоду і купити гарний варіант.

Для зручності ми надаємо всю необхідну інформацію про домен:

  • Дата видалення домену з реєстру;
  • Кількість посилань доменів на видалений домен;
  • Загальна кількість знайдених посилань на видалений домен;
  • Кількість посилань IP-адреси на дроп-домен;
  • Кількість проіндексованих сторінок видаленого домену в Google;
  • Кількість посилань головних сторінок сайтів до видаленого домену;
  • Кількість найважливіших ключових фраз, за ​​допомогою яких ще ранжується видалений домен у топ-100 пошуку Google
Видалені домени.

Завдяки цим даним, ви зможете обрати домен з хорошою репутацією для успішного просування онлайн-проєктів.

Перевірка домену: секрети SEO-спеціалістів

Досвідчені SEO-фахівці не скуповують всі домени підряд – це би не мало ніякого сенсу та й несло б за собою збитки.

Знавці справи відокремлюють основні параметри, за якими важливо перевірити видалений домен:

  • наявність та кількість зворотних посилань;
  • доменів;
  • кількість ip та підмереж;
  • типи посилань;
  • наявність індексу, трасту, трафіку;
  • навіть за анкорами.

Дуже багато сеошників аналізують необхідну інформацію в базах спам-хаусу.

Реєстратор доменів NIC.UA рекомендує перевіряти домени за такими критеріями:

  1. Перевіряти ім’я домену, як мінімум за базою міжнародних реєстрацій ТМ та базою рішень UDRP, щоб переконатись, що цей домен не був предметом суперечки у досудовому спорі за процедурою вирішення UDRP.
  2. Перевіряти щодо скарг на DMCA за Lumendatabase.
  3. Перевіряти домен за реєстром судових рішень в Україні – це відкритий ресурс. Така перевірка дозволить переконатися, що раніше він не був предметом суперечки. Але результатів може й не бути. У такому разі, потрібно повторити пошуки без доменної зони. Ну і це не дасть 100% результату, оскільки здебільшого в базі ім’я домену приховано. Саме тому, важливо аналізувати інформацію різнобічно і поглиблено, використовуючи різні джерела інформації.

Підсумок

Будь-який сайт починається з доменного імені. Це важлива процедура, яка містить важливі технічні процеси. Для того, щоб сайт працював стабільно і тішив відвідувачів, необхідно зареєструвати домен у надійного реєстратора з активною службою підтримки клієнтів.

Перевірка домену – це дуже важлива й необхідна процедура, яку не варто ігнорувати, особливо при виборі дроп-доменів.

Підтримувати в актуальності свої контакти та не доручати цю справу стороннім особам, може стати запорукою стабільності вашого проєкту.

Поділитись: Facebook Twitter LinkedIn

Автор Allison Reed

Head of SEO, головна редакторка сайту TemplateMonster. З 2015 року живе та дихає компанією, а також досконало знає специфіку роботи всіх її напрямків. З радістю приймає гостей у LinkedIn та на Facebook.